Slider

Synnytykseen valmistautuminen (sis. KILPAILUN)

torstai 22. joulukuuta 2016

Nyt elellään jo loppusuoraa raskausviikon 38 osalta, joten pikkuhiljaa synnytykseenkin pitäisi alkaa valmistautua. Itse en kuitenkaan usko, että sitä pystyy varautumaan tai suunnittelemaan täydellisesti, sillä jokainen synnytys on erilainen. On kuitenkin hyvä miettiä niitä keinoja millä saisi itselleen mahdollisimman hyvän kokemuksen, mutta liika suunnittelu yleensä päättyy vaan pettymykseen.

Minulle kolme tärkeintä asiaa on, että synnytys käynnistyy luonnollisesti (mielellään lähellä laskettua aikaa), mies saa olla koko ajan tukena (eli synnytys on hyvin käynnissä koko ajan, eikä mies joudu yöksi kotiin) ja pystyn olemaan mahdollisimman pitkään kotona (kuitenkin niin, että ehdin hyvin sairaalaan). Nämä kaikki asiat toteutuivat edellisellä kerralla, lukuunottamatta, että raskaus venyi raskausviikolle 43. Synnytys eteni myös hyvin, sillä säännölliset 3-5 minuutin välein tulevat supistukset alkoivat ilta 20 aikoihin, sairaalassa oltiin puolen yön jälkeen ja neiti oli ulkona ennen aamu kuutta.


Kivunlievityksen suhteen toivon varmasti saavani heti sairaalaan tultua jotain todella tehokasta apua. Vaihtoehtoina on spinaali, joka tehoaa nopeammin tai sitten, jos ponnistusvaiheeseen on vielä aikaa, niin epiduraali on parempi, sillä sitä voi tarvittaessa lisätä helposti. Viime kerralla avautumisvaihe pääsi vasta kunnolla käyntiin, kun pystyin rentoutumaan kivunlievityksen avulla. Avautumisvaihe 3cm-10cm meni 3:ssa tunnissa, joten omalla rentoutumisella on varmasti todella tärkeä merkitys. Luonnollisista kivunlievityskeinoista tehokkain apu erityisesti kotona on jumppapallo sekä liikkeessä pysyminen.

Edelleenkään minulla ei ole kiire synnyttämään, sillä toivoisin että pystyn keskittymään jouluna ja uutena vuotena Lilianiin, mutta tärkeintä tietenkin on että vauva syntyy silloin, kun on itse valmis. Nyt enemmän siis panikoin sitä mitä jos se päättääkin syntyä pari viikkoa etuajassa. Vielä myöskään oma asenne ei ole siinä pisteessä, että olisin valmis koitokseen. Synnytyksen aiheuttama kipu itsessään ei pelota, vaikka sellaista kipua on mahdotonta edes kuvailla. Enemmän pelkoa aiheuttaa se, että vauvalle kävisi jotain tai itselle kävisi jotain, ja lapset joutuisivat sen takia elämään ilman äitiä.


Haluan ainakin uskoa, että toisella kerralla synnytys on helpompi. Nyt kipu ei tule enää niin kovana yllätyksenä ja ehkä pystyn sitä näin ollen hallitsemaan paremmin. Nyt myös tiedän minkälainen palkinto lopussa odottaa, joten kipua myöskin kestää paremmin. En kuitenkaan usko, että pystyn tälläkään kertaa täysin välttämään paniikilta kivun ollessa pahimmillaan mikäli synnytys etenee yhtään samalla kaavalla mitä viimeksi. Mieluiten kuitenkin toivon, että synnytys etenee hyvällä vauhdilla kuin, että joutuisin päiviä kärsimään kivuliaista supistuksista, vaikka ne pystyisi kotona hallitsemaan, sillä jatkuva kipeä olo väsyttää varmasti paljon enemmän, eikä loppurutistukseen voimia riitä enää samalla tavalla. Viimeksi tunsin ponnistusvaiheen alkamisen helpotuksena ja onneksi se kestikin lyhyen aikaa. Ponnistusvaiheessa mitään kivunlievitystä ei enää ollut (lukuunottamatta ilokaasua), joten oksitosiinin vahvistamat supistukset todellakin tuntui, mikä sai varmasti tähän mammaan todella paljon puhtia lisää. En siis tällä kertaa ole varma haluanko, että jokin tehokkaampi kivunlievitys olisi myös ponnistusvaiheessa, sillä se varmasti vie tehoa ponnistukselta.

Laskettu aikani on 7.1, joten vauva voi syntyä minä hetkenä hyvänsä kuukauden sisällä. Halusin järjestää teille pienen kilpailun, jonka voittaja on se lukija, joka arvaa vauvan syntymäpäivän ja kellonajan lähimmäksi. Sain tehdä yhteistyötä ihanan Tovi -tuotteen kanssa, joka valmistaa persoonallisia imetyskoruja ja tuttinauhoja käsin (vuoden alusta valikoimasta löytyy myös lastenkoruja). Tuotteissa käytetyt helmet ovat valmistettu korkealaatuisista elintarvikesilikonista, jotka eivät sisällä myrkyllisiä kemikaaleja, raskasmetalleja, BPA:ta, PVC:tä tai ftalaatteja. Nauha on vahvaa satiinipunosta ja koruissa on lukko, joka aukeaa kovassa vedossa. Mallistoa voi käydä ihastelemassa Facebookissa ja Instagramissa. Valikoima on ajattoman tyylikäs ja Tovin yrittäjä kahden pienen lapsen äiti Maaria auttaa mielellään löytämään parhaat väriyhdistelmät. 

(C) Tovi

Kilpailuun pääset osallistumaan jättämällä kommenttikenttään veikkauksen
  vauvan syntymäpäivästä ja kellonajasta
Palkintona on vapaavalintainen Tovin imetyskoru tai tuttinauha. 
Arvausaika PÄÄTTYY  vauvan synnyttyä

22 kommenttia:

 1. 21.1.2017 klo 21.47, tsemppiä! :)
  maikku_5(at)netti.fi

  VastaaPoista
 2. Henna28
  Veikkaan 2.1 2017 kello 4.56

  henna.holappa1@luukku.com

  VastaaPoista
 3. Arvaan vauvasi syntymäpäiväksi 10.1.17 klo 18.09

  marduik@hotmail.com

  VastaaPoista
 4. Loppiaisena klo 04.04.

  anne.lehtinen86@gmail.com

  VastaaPoista
 5. 18.1 klo 19.17
  sari.lamminpaa (a) gmail.com

  VastaaPoista
 6. 10.1. klo 04:20
  emmi.saali a luukku.com

  VastaaPoista
 7. 8.1 klo 00.40

  Tsemppiä synnytykseen! Mie sain Veenusta nyt sellaisen kuin spinaaliepiduraali, siinä siis tuli ensin spinaali ja kätilö olisi voinut lisäillä sitten epiduraalia, jos niin kauan olisi mennyt. Veenu päätti kuitenkin syntyä jo spinaalin vaikutuksen aikana.

  VastaaPoista
 8. Arvaan et syntyy 15.1. klo 9:45 :D onnea tulevaan koitokseen!
  teexu@hotmail.com

  VastaaPoista
 9. Veikkaan 5.1. klo 03.18
  netteri@gmail.com

  VastaaPoista
 10. 13.1. klo. 3.05
  texas-86 (at) hotmail.com

  VastaaPoista
 11. 5.1. klo 15:40.
  nytheti(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 12. 3.1.2017 klo.3.09 salli.moilanen36@gmail.com

  VastaaPoista
 13. 3.1.2017 klo.3.09 salli.moilanen36@gmail.com

  VastaaPoista
 14. 4.1.2017 klo 9.42
  lantligadrommar@gmail.com

  VastaaPoista
 15. 11.1. KLO 05.05
  sanni.v.laine@gmail.com

  VastaaPoista
 16. Hihi, veikataanpa että 8.1 ja kello 06:30 :) Mut saat kyllä sit kiinni, jos voitto osuu kohdalle :)

  VastaaPoista
 17. 10.1. Klo15.
  anna.plysjuk@gmail.com

  VastaaPoista
 18. Veikkaukseni on 5.1. kello 18.44
  Tsemppiä! :)

  israelannika(at)gmail.com

  VastaaPoista
 19. Arvaan,että 9.1.17 klo.16.48
  riina.kananen@gmail.com

  VastaaPoista
 20. 11.1 klo 06:18

  viivi.korpela@hotmail.com

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan